Climathon – w poszukiwaniu innowacji w mieście

Szczyt klimatyczny COP24, który odbędzie się w Katowicach zbliża się wielkimi krokami. Przygotowania do jednej z najważniejszych konferencji na temat zmian klimatycznych trwają już od dłuższego czasu. Podczas konferencji zostaną podjęte decyzje dotyczące dalszej polityki klimatycznej gdzie prawo głosu mają tylko wyznaczeni przedstawiciele państw. Jednak jako zwykli obywatele my również możemy podjąć działania na rzecz ochrony klimatu. W tym roku w Krakowie 26 i 27 października odbędzie się kolejna coroczna edycja Climathon.

Co to Climathon?

Climathon to światowy ruch na rzecz ochrony klimatu, odbywający się na całym świecie w formie 24-godzinnego maratonu, na którym przedstawiciele miast, obywatele, studenci, developerzy, środowiska startupowe, specjaliści nowoczesnych technologii, członkowie organizacji pozarządowych, partnerzy biznesowi oraz pasjonaci i hobbyści nauk środowiskowych spotykają się, aby znaleźć innowacyjne rozwiązania w celu stworzenia zdrowego, zrównoważonego, zaadaptowanego na zmianę klimatu miasta dla wszystkich jego mieszkańców. Rejestracja zespołów chcących wziąć udział w Climathonie rozpoczęła się 1 września. W 2017 roku w Climathonie wzięło udział 4551 obywateli z całego świata przynosząc 628 kreatywnych rozwiązań. W tym roku do udziału w Climathonie zarejestrowały się 124 miasta.

W tym roku w Krakowie odbędzie się trzecia edycja tego maratonu podczas którego jego uczestnicy będą mogli wziąć udział w inspirujących wykładach, ciekawych prezentacjach, burzliwa pracach w grupach, cennym coachingu i mentoringu. Najciekawszy i najbardziej innowacyjny projekt zostanie nagrodzony nagroda w wysokości 4000 złotych.

Kiedy? Gdzie?

Data: Start: 26 października 2018, godz. 15.00; Finał: 27 października 2018, godz. 15.00
Miejsce: Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie, ul. Św. Wawrzyńca 15, Kraków
Organizator: Fundacja Aeris Futuro
Pomysłodawca: Climate-KIC
Partnerzy i Patronaci Honorowi: Urząd Miasta Krakowa, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie, Koalicja Klimatyczna, Młodzieżowy Delegat RP do Organizacji Narodów Zjednoczonych
Patroni medialni: ChrońmyKlimat.pl, NaukaoKlimacie.pl, ZiemianaRozdrożu.pl, Ekologia.pl, Zielonewydarzenia.pl

Przygotowania do Climathonu

Fundacja Aeris Futuro już od dwunastu lat zajmuje się działaniami na rzecz ochrony klimatu i właśnie w tym roku zachęca i organizuje wydarzenia przygotowujace do Climathonu.

We wrześniu odbędzie się webinarium, na którym każdy uczestnik dowie się w jaki sposób stworzyć projekt, który będzie mógł wziąć udział w tegorocznym Climathonie i przyczyni się ochronie lokalnego klimatu. Dodatkowo 18-19 września podczas konferencji  pt. Gospodarka o obiegu zamkniętym – racjonalne gospodarowanie zasobami odbędzie się wykład pt. „Kreacje dla klimatu”.

W październiku Fundacja Aeris Futuro zorganizuje dwa szkolenia  pt. „Creative Startup for climate” (na UEK i AGH), podczas których zostanie poruszona tematyka działalności startupów oraz uczestnicy będą mogli zdobyć wiedzę o tym jak zbudować silny i kreatywny zespół na Climathon. Ponadto, 13 października na terenie całej Polski odbędzie się Dzień Akcji dla Klimatu gdzie główną tematyka będzie wszystkim nam juz znane ograniczenie emisji CO2 do atmosfery.

Jeśli jesteś zainteresowany zmianą klimatu, masz kreatywne pomysły i chcesz się nimi podzielić aby zrobić coś dla dobra mieszkańców Krakowa, zgłoś się już teraz! Kliknij.