Działania

Produkcja filmu

• Wyprodukowaliśmy film pt. „Punkt Krytyczny”, który możesz obejrzeć na tej stronie. Nasz film to pierwszy w Polsce dokument pokazujący z bliska, w tak namacalny i profesjonalny sposób zagadnienie zmiany klimatu. W pełni bazujący na faktach, tłumaczył zjawisko w sposób zrozumiały dla każdego laika. Dzięki obejrzeniu  filmu Punkt Krytyczny, każdy odbiorca, niezależnie od wieku, jest w stanie zrozumieć siec skomplikowanych powiązań prowadzących do tego, że polityka klimatyczna w Polsce jest wyzwaniem. Jednocześnie film oraz raport dostarczają dużą ilość przykładów, jak każdy może zaangażować się w zmianę tego stanu rzeczy. Film zdobył na festiwalu Millennium Docs Againt Gravity zdobył nagrodę GREEN WARSAW AWARD dla najlepszego filmu o tematyce ekologicznej.

Roadshow  filmu

• Film „Punkt Krytyczny” wyświetliliśmy w ramach darmowych pokazów w 8 miastach Polski, a także podczas specjalnych pokazów w Berlinie i Brukseli.

Kampania informacyjna w mediach tradycyjnych i internetowych

• Film oraz zagadnienia związane z polityka klimatyczną były promowane podczas kampanii informacyjnej w radiu, TV, Social Media oraz podczas spotkań z ekspertami. Dodatkowo seria odcinków „Punkt Krytyczny” wyemitowana była na kanale Discovery docierając do ponad 8 milionów widzów.

Raport o zmianach klimatu i rozwiązaniach możliwych do wprowadzenia w Polsce

• Podstawą prac nad filmem, a także działań edukacyjnych jest raport „Przyjazny Rozwój Polski” , który zawiera bardzo bogatą literaturę przedmiotu i odsyła do ponad 400 pozycji, pozwalających czytelnikowi pogłębić kwestie zmiany klimatu, emisji, alternatywnych ścieżek rozwoju, odnawialnych źródeł energii efektywności energetycznej, transportu, elektromobilności, polityki klimatycznej, finansów i wzorców konsumpcji.

Badanie rezultatów i badania opinii społecznej na temat postrzegania zagadnień związanych z energetyką w Polsce

• Wszystkie materiały, które powstały w projekcie są do pobrania w sekcji „Pobierz”.